Marktplein
22 februari 2021De beroemde hellingen van de Citadel
25 november 2021Op twee stappen van het hotel
Sint-Lambertusplein
Dit plein werd in de 12e eeuw aangelegd en aan het einde van de 20ste eeuw gerenoveerd bovenop de ruïnes van de oude Saint-Lambert-kathedraal. De laatste versie van die kathedraal werd in de gotische periode gebouwd — en vervolgens terug volledig afgebroken door de inwoners van Luik zelf!
Om de betekenis van een zeldzame gebeurtenis zoals de verwoesting van een kathedraal te begrijpen, moet men zich in de zeer specifieke historische context verplaatsen, namelijk die van de Luikse revolutie van 1789 en het onvermijdelijke verband met de Franse revolutie.
Sinds 1684 was het duidelijk dat de betrekkingen tussen de bisschoppen en de Luikse bevolking verslechterde. Maximiliaan van Beieren had zijn macht versterkt, door die van de leken te verminderen (dat deed hij door het kiesstelsel van Luik te wijzigen). Dit was een aanval op het heilige eerste grote constitutionele handvest van Luik, de krijtlijnen van een representatieve democratie, die in die tijd bijna uniek was in Europa. Vanaf dat moment, in 1794, de dag na de Luikse revolutie, begon de afbraak van het monument omdat de Luikse revolutionairen het toen beschouwden als het symbool van de macht van de gehate prins-bisschop.
Wist u dat?
Het plein is al zo oud als de stad zelf, de bevolking had een markt nodig voor zijn dagelijkse inkopen. De huidige Rue du Pont en de rue Neuvice, verbindt beide met de Maas, waar de havenactiviteiten zich ontwikkelden. Dit centrum werd de commerciële agglomeratie die zich uitbreidde tussen het plein en de rivier sinds het begin van de 11e eeuw.
Halverwege de 16e eeuw leidde de groeiende intensiteit van het commerciële leven op deze plek tot het ontstaan van een nieuwe markt aan de oevers van de Maas (het huidige Batte).
In het verleden bestond de Place Saint-Lambert niet omdat die plaats werd ingenomen door een enorme kathedraal, waar het de place du Marché was die het vitale centrum van de stad vormde.